Az avokádó
Az avokádó gyümölcs rendkívül tápláló, és egyes táplálkozási tanácsadók szerint kiváló lúgosító étel. Kedvünk szerint készíthetünk belőle krémet, levest, salátát. Organikus avokádó olajat Afrikában évszázadokon át használtak bőrápolásra és más terápiás célra, ma pedig egyre több kozmetikumnak is része.
Az avokádó eredete
Az avokádó gyümölcs, alligátorkörte néven is ismert. Közép-Amerikából ered, ahol az őslakosok táplálékának szerves részét alkotta, Európában a spanyol bevándorlók terjesztették el, de kereskedelme csak a XX. században indult el. A legnagyobb termesztő Mexikó. Nagy termelőnek számít még az USA, azon belül főként Kalifornia és Florida, a Dominikai Köztársaság, Brazília és Indonézia is, de a 4 ország összesen termeszt annyit, mint Mexikó egyedül. Chilében szezonálisan megterem a gyümölcs, Kaliforniában decembertől szeptemberig lehet betakarítani, a csúcsszezon márciustól májusig tart...