Az ízlelőbimbók határozzák meg a várható élettartamot?
Amerikai kutatók legfrissebb kutatási eredményei szerint az ízlelőbimbók szerepet játszhatnak a várható élettartam alakulásában – legalábbis az ecetmuslicák esetében. Nemrég két vizsgálat is bizonyította, hogy az ételek ízlelésének képessége – függetlenül az elfogyasztott mennyiségtől – növelheti vagy csökkentheti az ecetmuslicák várható élettartamát.
A Michigan Egyetem és a Friedrich Miescher Bioorvoslási Kutatóközpont vizsgálati eredményei remélhetőleg egy nap olyan terápiás módszerek és gyógyszerek kifejlesztését tehetik majd lehetővé, amik hatással lehetnek az emberek ízlelési képességeire.
Az adatok szerint a keserű ízek csökkentették az állatok várható élettartamát, míg az édesek jótékony hatással voltak rá. Érdekes módon azonban a víz ízlelésének a képessége volt a legnagyobb hatással a várható élettartamra, mivel a folyadék ízét egyáltalán nem érző muslicák 43 százalékkal tovább éltek társaiknál...