A csirke mosása növeli a fertőzésveszélyt
A brit Food Standards Agency (FSA, Élelmiszer Szabványügyi Hivatal) 4500 ember részvételével készített internetes felmérése azt mutatta, hogy az emberek 44%-a sütés előtt mindig megmossa a csirkehúst, pedig e folyamat során a szétspriccelő vízcseppekkel a Campylobacter baktérium a kézre, a ruhára, valamint a konyhai munkafelületre is átterjedhet.
A Campylobacteriosis az Egyesült Királyságban (és hazánkban is) az ételfertőzés egyik legelterjedtebb formája, amely évente körülbelül 280 ezer embert érint. Az ilyen esetek körülbelül 80 százalékáért fertőzött csirkehús a felelős. A betegség alhasi fájdalmakat, erőteljes hasmenést és hányást okozhat. A kór egyes esetekben irritábilis bél szindrómához vagy Guillain-Barré szindrómához vezethet, amely az idegrendszer egyik súlyos megbetegedése. A fertőzés szélsőséges esetben halálos kimenetelű lehet, bár ez extrém ritka. Az 5 éves kor alatti gyerekek és az idősek a legveszélyeztetettebbek...