A lábadozók gabonája: az árpa
Az egyik legősibb gabonaféle az árpa, amit már a sumérok, az egyiptomiak, majd később a rómaiak is fogyasztottak. Őseink is kedvelték, kását, lepény, kenyeret készítettek belőle. A különböző alkoholos italokhoz hagyományos árpát használnak, ami emberi fogyasztásra nem alkalmas, szemben a durumárpával, amelynek számtalan jótékony hatása van.
Az árpa alapvetően Nyugat-Ázsiából származik, később Észak-Afrikában honosodott meg, majd Európában is elterjedt. Már az ókorban is kedvelték és használták, a suméroknak, az egyiptomiaknak napi eledele volt az árpából készült kása. Később a római gladiátorok kásalevest ettek nap mint nap, hogy a kíméletlen harcok után erőre kapjanak. Éppen ez utóbbi tulajdonsága miatt igen értékes gabonaféle az árpa, ugyanis erősen roboráló hatású, a lábadozóknak, gyenge, lázas betegeknek a belőle készült nyák kifejezetten ajánlott. Nemcsak segít levinni a lázat, hanem erőre kapnak a gyengék, csökkenti a gyulladást, erősíti az immunrendszert...