Már heti három szénsavas üdítő is megnöveli az emlőrák kockázatát
A québeci Laval Egyetem legújabb kutatása szerint a heti háromnál több cukrozott szénsavas üdítőitalt fogyasztó nőkre az emlőrák fokozott kockázata leselkedhet. A kutatásból az derült ki, hogy minél több cukrozott üdítőitalt fogyasztottak a vizsgált nők, annál nagyobb volt emlőjük sűrűsége, ami a daganat egyik közismert kockázati tényezője.
A magas sűrűségű emlőben kevesebb a zsírszövet, és több a tejtermelésért és elvezetésért felelős mirigyszövet, valamint a támasztószövet. A magasabb emlősűrűséggel rendelkező nőkre pedig az emlőrák fokozott kockázata leselkedik, mert több sejtjük van, amelyek daganatossá válhatnak. Ráadásul esetükben nagyobb a valószínűsége annak, hogy az orvosok nem veszik észre a daganatot, mert a rendellenes szövetterületeket nehezebb kimutatni a mammográfiás szűrés során...