Nanoanyagok a bélben, élővízben
A táplálékkiegészítő italokban levő nanoanyagok ártanak a bélbolyhoknak és szennyezik az élővizeket. Nanoanyagok vannak az élelmiszer-csomagoló anyagokban, a személyi higiénés termékekben, sőt, a gyártók közvetlenül az élelmiszerhez is hozzáadják ezeket. A rendkívüli parányok egészségre és a környezetre gyakorolt hatásáról azonban vajmi keveset tudunk.
Az Amerikai Kémiai Társaság Sustainable Chemistry & Engineering c. folyóiratában megjelent tanulmány ráirányítja a figyelmet arra, hogy az élelmiszerekben és az italokban levő nanoanyagok árthatnak az emésztőcsatornának, és emellett potenciálisan káros anyagok jutnak ki általuk a környezetbe.
A kutatás ital formájában gyártott olyan táplálékkiegészítőt vizsgált, amelyik nanoanyagokat tartalmazott. Robert Reed és munkatársai megjegyzik, hogy az élelmiszer- és italgyártók többféle okból használják a nanorészecskéket a termékeikben. A csomagolást erősítik, kontrollálják a légáteresztést és távol tartják a nemkívánatos mikrobákat. Az élelmiszerhez (italhoz) hozzáadott anyagok előmozdítják a tápanyag-szállítást és elejét veszik a baktériumok szaporodásának...