ALGÁSODÁSI PROBLÉMÁK

ALGÁSODÁSI PROBLÉMÁK

Amint megkezdjük a víz fűtését és kisüt a nap, új problémával kell szembenéznünk: algásodás kezdődhet a medencénkben. Az algák növényi mikroorganizmusok, melyek a baktériumok táptalajául szolgálnak. Elszaporodva előbb esztétikai problémát okoznak (homályos, zöldülő víz), melyet ha nem kezelünk megfelelően, a vízben lebegő szálas, csomós esetleg kocsonyás anyag már fizikailag is zavaró lehet és gyorsan használhatatlanná teszi a homokszűrőt.
Azon túl, hogy bizonyos algák közvetlenül is veszélyeztethetik az egészségünket, az algásodás legnagyobb veszélye abban áll, hogy a vízben elszaporodó algák elfogyasztják a fertőtlenítőszert, lehetővé téve ezáltal a valóban veszélyes baktériumok elszaporodását.
KIVÁLTÓ OKOK:
Az alábbi tényezők együttes jelenléte algásodáshoz vezet:

Erős napsütés
Pangó vizek: a medence olyan pontjai, ahol a fertőtlenítőszert tartalmazó víz nem mozog, a koncentráció lecsökken: sarkok, lépcsők, lámpaburkolatok, ellenáramoltatók felülete
KIALAKULT HELYZET:
Korai stádiumban az algák növekedése nem látható, vagy fekete esetleg sárgás pöttyök jelennek meg a vízfelszínen
Opálos víz? Az algásodás megindulása is eredményezheti.
Csúszós felületek
A medence falán különböző, jellemzően zöld foltok jelennek meg, a fény- és a sötétségkedvelő algafajok egyaránt felbukkannak.
Mivel az algák ellenállóvá válhatnak a klór ellen, hatékony eltávolításukhoz algamentesítő szerek adagolása javasolt.
MEGELŐZÉS, KEZELÉS:
AZ ALGÁSODÁS ELLEN A LEGJOBB MÓDSZER A MEGELŐZÉS.
Adagoljon rendszeresen algaölő szert (ALGI-CID vagy CHLORALGIN) a medencébe, tisztítsa, porszívózza a felületeket: ezzel megnehezíti az algák megtapadását. A fertőtlenítőszer-koncentráció gyakori ellenőrzése szintén segíthet a problémák korai felismerésében.
Algásodásgátló adagolása: Heti egy alkalommal ALGI-CID vagy CHLORALGIN adagolása megakadályozza az algák megtelepedését.
A szokásos fertőtlenítőszer-koncentráció hirtelen csökkenése (eltűnése) utalhat arra, hogy a medencevízben beindult az algásodási folyamat. Ilyenkor gondoskodjunk azonnal a fertőtlenítőszer pótlásáról és adagoljunk soron kívül algásodásgátlót.
Felületek rendszeres pormentesítése kefés medenceporszívóval: az így letisztított felületen nehezebben telepednek meg az algák
Homokszűrő rendkívüli öblítése: nagyobb vendégsereg, esőzés után a szokásos öblítésen kívül is javasolt a homokszűrő visszamosása.
ALGÁK TÍPUSAI:
ZÖLD ALGA: a medencék legelterjedtebb algafaja. Jellemzően azokon a helyeken bukkan fel, ahol a keringetés nem megfelelő (pl. sarkok). Megjelenése után robbanásszerűen szaporodik.
Megoldás: Sokkolás
Klóros fertőtlenítés esetén: klórsokkot alkalmazzunk (pl. ALGA-SOKK P granulátumot). Az alga helyi kezelésére: a klórgranulátumot szórja közvetlenül az algás felületre. Az így odakerülő szemcsék elpusztítják a felületen megragadt algaréteget, melyet azután könnyen fel lehet takarítani.
Klórmentes fertőtlenítésnél: A fertőtlenítőszer-koncentrációt (pl. DEWAN-50) emelje a tízszeresére. Helyi kezelés: a DEWAN-20 P granulátumot szórja az algás felületre.
FEKETE PÖTTY ALGA: Igen ellenálló algafaj, amely a medence felületéhez és padlójához tapad, apró, fekete színű alga-pöttyöket képez. Minél tovább van jelen a medencében, annál nehezebb és időigényesebb az eltávolítása.
Megoldás: A kezelést a megjelenés pillanatában el kell kezdeni! Alaposen le kell kefélni, majd sokkolni a vizet. (pl. alga-sokk p-vel, esetleg dinadox a+b-vel együtt.)
RÓZSASZÍN NYÁLKA: jellemzően a létrák, lépcsők, medencevilágítások, szkimmerek és egyéb rossz vízkeringésű helyek környékén jelenik meg, már azelőtt, hogy ténylegesen láthatóvá válik a falakon. Alapvetően nem alga, hanem baktérium-tenyészet, nevét színéről és arról kapta, hogy a felületet csúszóssá, nyálkássá teszi. A falakról könnyen lekefélhető.
Megoldás: Először alaposan kefélje le a szennyeződött felületet, majd sokkolja a vizet, utána alkalmazzon algamentesítőt.
Megoldás 2.: a DEWAN-50 szint emelésével is megszüntethető: a koncetrációt 500 mg/l fölé kell emelni.
MI A KÜLÖNBSÉG A PIACON KAPHATÓ ALGAÖLŐ SZEREK KÖZÖTT?
Alapvetően az alábbi típusokba sorolhatók:
Réz szulfát alapú szerek: régen széles körben alkalmazott algaölők, esetleges rákkeltő hatásuk még mindig vitatott.
Klór alapú szerek: ezek az algák egy részénél hatástalanok, rendszerint kiegészítő vegyszerezésre van szükség (pl. ALGA-SOKK P)
Benzalkónium-klorid alapú szerek: a piacon nagy mennyiségben és alacsony árkategóriában kapható algaölő szerek, melyek hatás-spektruma nem túl széles: bizonyos algákra ugyanúgy nem hat, mint a klór.
Kvaterner-ammónium alapú szerek: az előző típusnál szélesebb spektrumú, hatékonyabb algaölő készítmények, közép árkategóriába tartoznak,
Poli-kvaterner-ammónium alapú szerek: rendkívül széles spektrumú algaölő készítmények, a magasabb árkategóriába tartoznak, ám hatékonyságuk jóval meghaladja az előző típusokba sorolt szerekét. (pl. ALGI-CID)
Vegyes alapanyagból összeállított szerek: valamilyen arányban mindkét típusú algaölő szert tartalmazzák, áruk a kvaterner-ammónium mennyiségének növekedésével arányban nő.
RÁADÁS:
Mi lehet az oka annak, hogy többszörös sokkolás és folyamatos algamentesítés ellenére sem tűnik el az alga a vízből?

A foszfátok jelenléte a vízben fontos szerepet játszik az algák növekedésében, táplálkozásában. Amennyiben a foszfátszint a vízben 100 mikrogramm/liter fölé kerül, megkezdődnek az algásodási problémák. A foszfátszintet mérőcsíkkal lehet ellenőrizni, vagy laboratóriumban bevizsgáltatni. 400 mikrogramm/liter feletti foszfátszint esetén az algamentesítést azzal kezd kezdni hogy a foszfátszintet 0-ra csökkentjük. Az esetek mintegy 50 %-ában ez a kezelés minden egyéb szer nélkül megoldja a problémát. (pl. DINAX FOSZFÁT MÍNUSZ F)

Még nincs szavazat

Ments meg egy dokit!

Ne használj orvosi maszkot! Hagyd meg azoknak, akik az első vonalban küzdenek a járvány idején! Készíts, vásárolj mosható textil maszkot! Így nem a világszerte szűkös készletű orvosi maszkokat használod, és jut azoknak, akiknek legjobban szükségük van rá.

Ments meg egy dokit! Eljött a Te időd, amikor már nem hanyatt fekve otthon mented meg a világot, hanem teszel is valamit.

Ments meg egy dokit! Ezzel lehet,hogy szeretteid közül is megmentesz valakit. Ne késlekedj, cselekedj!

Ments meg egy dokit! Nézd meg a kihívást, és add tovább! Légy gyorsabb, mint a vírus! Most használd a szociális hálókat, mert életeket menthetsz.

És ments meg egy dokit!

Google+

Link Portas Linkkatalógus