Apartmanok Horvátországban, Losinj szigeten magyar tulajdonostól

2002-ben látogattunk először Mali Lošinj-ba, egy nyaralás alkalmával. Szerelem volt első látásra. Ettől kezdve minden évben e gyönyörű városkában nyaraltunk, majd amikor csak tehettük, a hosszú hétvégékre is odalátogattunk. Végül azonban feladva magyarországi életünket, kiköltöztünk álmaink szigetére. Megalapítottuk horvát cégünket, amely többek között saját apartmanjaink kiadásával is foglalkozik. Az alabbiakban szeretnénk bemutatni ezt a magyarok által eddig szinte felfedezetlen szigetet.
Mali Losinj a magyar határtól 373 km távolságra található. Sajátos mikroklimájának köszönhetően, a sziget növényzete és éghajlata, Dalmáciát idézi. Lošinj-t, és Cres-t egy szigetnek „teremtették”, azonban a római korban, a hajózás megkönnyítése érdekében, egy csatornával szétválasztották őket, így létrejött Cres, amely még a szétválasztás után is Horvátország legnagyobb szigetének számít, és Lošinj, amely az Adria 11. legnagyobb szigete lett. Lošinj sziget arculata rendkívül változatos, több ország szépségét rejti magában.A helyiek azért nevezik szigetüket Zöld Szigetnek, mert eltérően az általában jellemző kopár adriai szigetvilágtól, itt hatalmas, örökzöld fák enyhítik árnyékukkal az erős nyári napfényt. A szigeten lényegesen magasabb a napsütéses napok száma (2600 óra/év), mint bárhol másutt az északi Adrián. A városok rendkívül kellemes mediterrán hangulatot sugároznak, amelyet csak erősít a szigetlakók barátságos viszonya az idelátogatókhoz.
Történelmi háttér
1280-ból származnak az első arra vonatkozó adatok, hogy telepesek érkeztek ide a kontinensről. A Lošinj nevet először 1384-ben említik.

A XVIII. és a XIX. század folyamán a szigeten a kereskedelem, a hajóépítés és a tengeri kereskedelem erőteljes fejlődésnek indult. A Velencei Köztársaság bukása után Lošinj az Osztrák-Magyar Monarchia része volt 1918-ig, a Monarchia összeomlásáig, majd az olasz fennhatóság következett, 1943-ig. 1945-ben a szigetet annektálta Jugoszlávia. Lošinj 1991-től tartozik Horvátországhoz, ekkor hirdette ki a Jugoszláv Szövetségtől való elszakadását.Mali Losinj
A 8400 lakosú színpompás Mali Lošinj a sziget üdülőközpontja. Nevének jelentése Kis Lošinj, mégis ez számít a nagyobb településnek Veli Lošinjhoz (Nagy Lošinj) képest. Évi 2600 napsütéses órával Európa legnaposabb területei közé tartozik. Enyhe klímájának és buja vegetációjának köszönhetően Lošinj nem csak nyaralóhelyként, hanem a légúti és bőrbetegségekben szenvedők gyógyhelyeként is ismert, a századelő óta. A Čikat öbölben számos, - még az Osztrák-Magyar Monarchia idejéből fennmaradt - Habsburg villa található, köztük Sissy nyári rezidenciája is, ahol tüdőbajából gyógyult fel. Lošinj növényvilága rendkívül gazdag, több mint 1000 fajta növény él a szigeten, ebből 230 fajta gyógynövény és 80 féle egzotikus növény, amit a hajósok hoztak a világ minden tájáról. A legszebb hónap a március és a május amikor a langyos, meleg időben a legtöbb növény virágzik és a gyógynövények aromássá teszik a levegőt. Télen a hőmérséklet 10 fok körül van, az örökzöld sziget szépségéből semmit sem veszít. A legtöbb rózsa, rozmaring még ilyenkor is virágzik. Állatvilága szintén gazdag. Emlősök közül megtalálható a nyúl, a nyest, a dámvad és a muflon. Gekkók is élnek Lošinj-on, de szigorúan védettek. Kígyók közül mérges kígyók nem találhatók a szigeten. Ami a tengert illeti, Lošinj közeli vizekben 95 halfajta és 71 különböző rák, csiga és kagyló található. Gyakori vendégek a delfinek is, a sziget környékén él egy 150 egyedből álló kolónia. Mali Lošinj-ból gyalogos és kerékpáros közlekedésre egyaránt alkalmas betonozott sétány indul végig a tengerparton Veli Lošinj-on és Rovenska településen keresztül a csodálatos, hatalmas agave kaktuszokkal tarkított Javorna öbölig.
Mali Lošinj az osztrák-magyar monarchia idején indult virágzásnak. Egészséges éghajlatát sok koronás fő élvezte, köztük Ferenc József osztrák császár, Rudolf herceg, Ferenc Ferdinánd osztrák trónörökös. A Čikat öbölben is számos villa és szálloda épült ebben az időben, hogy kiszolgálja az osztrák és magyar nemeseket. Köztük található Sissy királyné nyári rezidenciája is (Villa Karolina), ahol tüdőbajából gyógyult fel.
A nyaralni vágyók részére számos programlehetőség kínálkozik. Az Adrián természetesnek számító napozás és fürdőzés mellett az alábbiak biztosítják, hogy a szigetet meglátogatva élményekben dúsan, valóban kikapcsolódva, pihenve töltsék szabadságukat:
• hajós kirándulások (Susak, Ilovik, Unije, Rab)
• kirándulási lehetőségek túraútvonalakon
• városnézés (Mali Lošinj, Veli Lošinj, Rovenska, Artatore, Čunski, Nerezine, Osor...)
• tengeri programok (vitorlázás, vízisí, jet-ski, surf, )
• búvár programok
• rendszeres programok Mali Lošinj főterén
• kerékpár, robogó, quad, motorcsónak bérlési lehetőség
• Konoba Catacomba: minden este élő zene (jazz, latin, rock & roll, külföldi és horvát slágerek)
Amennyiben kis beszámolónk felkette érdeklődését eme gazdag természeti szépségű sziget iránt, látogasson el honlapunkra melyen további információkat talál!
www.cromega.com

Minősítésed: Nincs Átlag: 5 (4 szavazat)

Ments meg egy dokit!

Ne használj orvosi maszkot! Hagyd meg azoknak, akik az első vonalban küzdenek a járvány idején! Készíts, vásárolj mosható textil maszkot! Így nem a világszerte szűkös készletű orvosi maszkokat használod, és jut azoknak, akiknek legjobban szükségük van rá.

Ments meg egy dokit! Eljött a Te időd, amikor már nem hanyatt fekve otthon mented meg a világot, hanem teszel is valamit.

Ments meg egy dokit! Ezzel lehet,hogy szeretteid közül is megmentesz valakit. Ne késlekedj, cselekedj!

Ments meg egy dokit! Nézd meg a kihívást, és add tovább! Légy gyorsabb, mint a vírus! Most használd a szociális hálókat, mert életeket menthetsz.

És ments meg egy dokit!

Google+

Link Portas Linkkatalógus