Új kézikönyv a környezetirányítási rendszerrel kapcsolatban

Új kézikönyv segíti a kkv-kat a vízhasználat kezelésben

A tiszta víz elengedhetetlen az élethez, és az egyik legértékesebb erőforrásunk. Azonban a világ lakosságának mintegy 40%-a nem jut elég vízhez. Az ember ilyen szempontból önmaga legnagyobb ellensége, hiszen az általunk keletkezett szennyvíznek több, mint 80%-át folyatjuk vissza az ökoszisztémába, újrahasznosítás vagy előkezelés nélkül.

A problémát egyre szélesebb körben ismerik fel, így az Egyesült Államok Fenntartható Fejlődési Céljai között is nagy hangsúlyt fektettek rá. Ennek köszönhetően a kormányokra és vállalatokra egyre nagyobb nyomás nehezedik a vízhasználat korlátozása tekintetében. Ehhez azonban mérhetővé kell tenni a vízhasználatot.

Az ITC társszerzőként nemrégiben dolgozott ki és jelentett meg egy ISO-kézikönyvet a témával kapcsolatban: ISO 14046 Environmental management – Water footprint - A practical guide for SMEs (ISO 14046 Környezetgazdálkodás – vízzel összefüggő ökológiai lábnyom – Gyakorlati útmutató a KKV-k számára) címmel. Ez egy olyan gyakorlati segédlet, amely minden szervezetnek, de különösen a KKV-knak segít az ISO 14046 szabvány megértésében és a szabvány előnyeinek kiaknázásában.
A kézikönyv társszerzője, Sebastien Humbert szerint a ”vízzel összefüggő ökológiai lábnyom” (water footprint) egy viszonylag új típusú mérőszám például a szén-dioxid-kibocsátással összehasonlítva, így a mérések egyelőre elég változó eredményeket mutatnak.
"A 60 országból és 20 nem kormányzati szervezetből származó több ezer közreműködő részvételével alakult ki az ISO 14046-ról alkotott nemzetközi konszenzus, amely hatékony módszert nyújt a vízhasználatából eredő környezeti hatások mérésére.”
"Ez a kézikönyv segítséget nyújt a szervezetek számára az ISO 14046 szabvány szerinti vízfelület-felmérés elkészítéséhez. Gyakorlati útmutatáson keresztül nemcsak a főbb záradékokra tér ki, hanem szabadon értelmezhető részekhez is segítséget nyújt."

Felkeltették érdeklődését az olyan környezetirányítási rendszerrel kapcsolatos szabványok, mint az ISO 14001?

Minősítésed: Nincs Átlag: 5 (5 szavazat)

Ments meg egy dokit!

Ne használj orvosi maszkot! Hagyd meg azoknak, akik az első vonalban küzdenek a járvány idején! Készíts, vásárolj mosható textil maszkot! Így nem a világszerte szűkös készletű orvosi maszkokat használod, és jut azoknak, akiknek legjobban szükségük van rá.

Ments meg egy dokit! Eljött a Te időd, amikor már nem hanyatt fekve otthon mented meg a világot, hanem teszel is valamit.

Ments meg egy dokit! Ezzel lehet,hogy szeretteid közül is megmentesz valakit. Ne késlekedj, cselekedj!

Ments meg egy dokit! Nézd meg a kihívást, és add tovább! Légy gyorsabb, mint a vírus! Most használd a szociális hálókat, mert életeket menthetsz.

És ments meg egy dokit!

Google+

Link Portas Linkkatalógus