Diófogyasztással a hasnyálmirigyrák ellen
A diófélék – például a mandula, brazil dió, kesudió, mogyoró, makadámdió, pekándió, piniadió, pisztácia és dió – fogyasztása fordítva áll arányban a hasnyálmirigyrák kockázatával, függetlenül más lehetséges kockázati tényezőktől. Ezt a megállapítást tette közzé egy tanulmány, amelynek során a kutatók 75 680, előzőleg egészséges nő sorsát követték.
A tanulmány a hasnyálmirigyrák kockázata és a diófélék fogyasztása közötti kapcsolatot vizsgálta. Azok a nők, akik hetente kétszer vagy többször néhány deka diófélét fogyasztottak, jelentősen csökkentették hasnyálmirigyrák kockázatukat azokhoz képest, akik tartózkodtak a dióféléktől. A kockázat ezen csökkenése független volt a hasnyálmirigyrák más, igazolt vagy feltételezett kockázati tényezőitől, mint például az életkor, magasság, elhízottság, fizikai aktivitás, dohányzás, cukorbetegség és étrendi tényezők...