Egy fűszer, amely megérint
A szecsuáni borsról, az ázsiai konyha széles körben használt fűszeréről azt állapította meg a University College London kutatógárdája, hogy képes az agyban az érintés érzetét kelteni. Kémiailag aktiválja az érintésért felelős idegrostokat az ajkakon és a nyelven, és másodpercenként 50 érzetet közvetít az agyba. Nem véletlen tehát, hogy ez a bors – amely nem rokona az ismert borsfajtáknak – evésekor megbizsergeti a nyelvünket...
Dr. Nobuhiro Hagura (Kognitív Idegtudományi Intézet, UCL), ezt mondja: „Első ízben sikerült kimutatni, hogyan aktiválja ez a kémiai anyag – mérhető frekvenciát alkotva – az érintési idegvégződéseket. Tudjuk, hogy az olyan természetes fűszerek, mint a csilipaprika, a mustárolaj és a mentol, képesek aktiválni a hő- és a fájdalomérzésért felelős idegvégződéseket a bőrben, de azt nem tudtuk, hogy a szecsuáni bors miért éppen az érintés-idegrostokon keresztül működik. Az érintés tudatos érzetét, ezt a különös, bizsergő érzést képes kelteni.”