Élelmiszerbiztonsági tanácsok nyárra
Marjorie Davidson, az USA Élelmiszer és Gyógyszerellenőrzési Hivatalának (FDA) élelmiszerbiztonsági szakértője elmondta, hogy az ételekben lévő baktériumok 4 és 60 Celsius fok között gyorsabban szaporodnak. Szerencsére azonban a fogyasztók számos óvintézkedést tehetnek annak érdekében, hogy megelőzzék rokonaik és barátaik megbetegedését.
A nyári időszakban gyakoriak a grillezések, piknikek és szabadtéri bulik, a meleg időjárás azonban rendkívül megnehezíti az élelmiszerbiztonsági óvintézkedések betartását. Az élelmiszer útján terjedő megbetegedések megelőzésére a következő intézkedések ajánlottak:
Kézmosás. A kórokozók távol tartása érdekében kulcsfontosságú a vízzel és szappannal, legalább 20 másodpercig végzett alapos kézmosás étkezések előtt és után, valamint a toalett használata után. A szabadban palackos víz és papírtörlő, vagy nedves kéztörlőkendő is használható.
Ne keverjük össze a nyers és a főtt ételeket. Ha egy tányérra nyers húst vagy halat tettünk, ne használjuk semmi másra addig, amíg forró mosószeres vízben alaposan el nem mostuk. Az eszközöket és a főzőfelületeket is le kell tisztítani...