Fokozott rákellenes hatású brokkolit fejlesztettek ki
Az Illinois Egyetem kutatóinak a brokkoli közismert rákellenes tulajdonságainak fokozása mellett azt is sikerült elérniük, hogy hosszabb ideig eltartható legyen a zöldség. A kutatást vezető Jack Juvik elmondta, hogy a két természetes, növényi eredetű vegyület kombinált alkalmazása fokozza a brokkoli rákellenes hatásait, ugyanakkor megnöveli az eltarthatóságát.
A kutatók először metil-jazmonátot (MeJA), egy növényekben természetesen előforduló vegyületet használtak a brokkoli rákellenes hatásának fokozására. A betakarítás előtt körülbelül négy nappal a növényre fújt MeJA kiváltja a glükozinolát (GS) bioszintézisével összefüggő géntevékenységet. A brokkoliban és más káposztafélék szöveteiben lévő glükozinolátok erős rákellenes hatással rendelkeznek, mert olyan méregtelenítő enzimek működését serkentik, mint például a kinon-reduktáz, amelyek méregtelenítik és eltávolítják a rákkeltő anyagokat az emberi szervezetből...