Polenta, a szénhidrátszállító
Sárga és gőzölgő – így kerül az asztalra a hagyományos polenta, a híres kukoricakása, amely különösen ősszel és télen népszerű laktató étel. Készítőjének már a készítés alatt melege lesz a, mert a polentafőzés kemény munka, de megéri az erőfeszítést, mert amellett, hogy ízletes köret, a szénhidrátok mellett a fontos ásványi anyagokat is tartalmaz.
A polenta kukoricalisztből és vízből áll, a tésztafélékhez és a rizshez hasonlóan szénhidrátszállító, és ezért laktató. Van benne fehérje, kálium, magnézium és a szilícium-dioxid is, ez teszi egészségessé. 100 g főtt polenta kb. 139 kalóriát tartalmaz, 40 kalóriával kevesebbet, mint a főtt tészta. A tésztát gyakran zsíros tejszínes mártásokkal tálalják, míg a polenta inkább sült zöldségek, gombás ételek, vagy a hús kísérőjeként szerepel. Ha köret nélkül esszük, bár valóban ízletes laktató étel, hosszú távon nem egészséges...