A puffadásért nem a glutén felel?
A búzában, árpában és rozsban található glutént jó ideje összefüggésbe hozzák a puffadással, hányingerrel és gyomorgörcsökkel, és sok híresség, köztük Gwyneth Paltrow színésznő is, kerüli a fogyasztását. A legújabb kutatás szerint azonban nem feltétlenül ez a ludas; a puffadásért a gyümölcsök, a hüvelyesek, sőt a gyakori édesítőszerek lehetnek a felelősek.
Peter Gibson, a Monash Egyetem és a melbourne-i Alfred Kórház professzora az elsők között állította, hogy a gluténérzékenység állhat a puffadás hátterében. Most azonban már úgy véli, hogy ezeket a tüneteket valójában a FODMAP nevű rövidláncú szénhidrátok okozzák, amelyek sok gluténtartalmú élelmiszerben is előfordulnak. A Business Insider legújabb számában a professzor elmondta, hogy ezek a szénhidrátok a bélrendszerben megerjednek, ami azt jelenti, hogy folyadékot vonnak be, és gázok termelődnek. Ez pedig puffadást, flatulenciát, gyomorrontást és egyéb tüneteket okoz...