Quinoa: évezredekkel ezelőtt elvetett jövő
Az Andok vidékét, mely olyan csodálatos civilizációk bölcsője, mint az inka és Tiahuanaco-kultúra, számos ősi fajta, például a quinoa (Chenopodium quinoa Wild) származási helyének tartják. A tudományos kutatások szerint a quinoa a Titicaca-tó környékéről származik, és innen terjedt el termesztése az Andok összes országában. Kiemelkedően magas tápértéke miatt a bennszülöttek és a kutatók „az Andok arany gabonájának” nevezik a quinoát, mely a jelen és a jövő generációk élelmiszere lehet.
A 2013-as év, az Andokban élő bennszülött lakosok tevékenységének elismeréséül, a Quinoa Nemzetközi Éve lett. Az Andok vidékét, mely olyan csodálatos civilizációk bölcsője, mint az inka és Tiahuanaco-kultúra, számos ősi fajta, például a quinoa (Chenopodium quinoa Wild) származási helyének tartják. A tudományos kutatások szerint a quinoa a Titicaca-tó környékéről származik, és innen terjedt el termesztése az Andok összes országában...