Tényleg veszélyesek a csomagolóanyagok?
Palackok, tálcák, dobozok, evőeszközők vagy vizesflakonok. A mindennapi életünk részévé váltak, ugyanakkor nagyon keveset tudunk az ételcsomagolásokhoz használt anyagok kémia összetevőinek egészségre gyakorolt hatásairól. Arra, hogy bizonyos műanyagfajták használata az egészségünkre is ártalmas lehet, csak néhány éve hívták fel a kutatók a figyelmet.
Jane Muncke, John Peterson Myers, Martin Scheringer és Miquel Porta a Journal of Epidemiology and Community Health című lap hasábjain kongatta meg a vészharangot, ahol többek között az üdítőitalos palackokban is megtalálható formaldehidről állították azt, hogy köze lehet számos rákos megbetegedéshez. A szakemberek további vizsgálatokat sürgetnek, hogy a csomagolások előállítása során alkalmazott legalább 4000 különböző kémia anyagnak az emberi szervezetre és az embrionális fejlődésre gyakorolt hatásairól minél többet sikerüljön megtudni...