Tonhal: tökéletes táplálék vagy méreg?
A tengeri halakat eddig az egyik legegészségesebb táplálékunknak hittük. Kiderült azonban, hogy ha alaposabban megvizsgáljuk, a tengeri halak valójában a bennük felhalmozódó, egyre növekvő higanytartalom miatt komoly veszélyforrást jelenthetnek az emberi szervezet számára.
Mitől magas álló- és folyóvizeink higanytartalma?
Meglepő és riasztó tény, hogy 1990 óta közel 30%-kal nőtt a tonhalakban és az egyéb óceáni halakban található higanyszennyezettség mennyisége. A növekedés közvetlen kiváltó oka Kína gyors iparosodása, hatalmas szennyezőanyag-kibocsátása. Amennyiben Kína nem változtat a magatartásán, 2050-ig további 50%-os növekedés várható a higanyszennyezés mennyiségében. Kína növekvő ipari tevékenysége azért veszélyes, mert a higanyt a szénerőművek kéményei bocsátják ki a levegőbe, de származhat a különböző bányászati tevékenységek szennyezéséből is...