A túl sok cukros üdítő roncsolhatja az agyat
A szénsavas-cukros üdítők rendszeres fogyasztása „hiperaktivitáshoz” vezethet, továbbá hosszú távon visszafordíthatatlanul megváltoztatja „fehérjék százainak” működését az agyban. A kísérlet ugyan patkányokon történt, de az ausztrál kutatók szerint így is bizonyítékul szolgál arra, hogy a túlzott cukorbevitelnek milyen súlyos következményei vannak.
„A legnyugatibb társadalmakban riasztó mértékben növekszik a cukorral édesített üdítőitalok fogyasztása. Olyannyira, hogy a felnőttek jelentős részénél a napi kalóriabevitel lényeges hányadát adja. Eredményeink alapján ezek víz helyett történő fogyasztása hosszú távon megváltoztatja a viselkedést és az agy kémiai folyamatait. Aki szomjas, igyon inkább vizet! Az üdítőket csak mértékkel szabad élvezni” – mondta Jane Franklin, a sydney-i Macquarie Egyetem szakértője...