Szavazz gyorsan!

A Hírszőnyeg alapelvei:
  • Gyorsaság
  • Értékelés

24 órán belüli Google indexálás!

Azonnal megjelenítjük a híreket! 24 órán belül indexálja a beküldött tartalmat a Google! Küldd be a cikkeidet és tapasztald a gyorsaságot. Értékeld a híredet és a többi cikket. A megszerzett minősítés alapján kerülnek pozicionálásra a tartalmak.

Adhatok-e csontot a kutyámnak?

Most akkor adhatok-e csontot a kutyámnak, vagy nem?

„A kutya csontot eszik!” Sokszor hallható ez a kijelentés, de járjuk kicsit körül a témát.
Aki a ragadozók, húsevők életmódjára hivatkozva állítja ezt, először nézze meg, mit is fogyaszt el először egy ragadozó az elejtett prédából. Elég hozzá egy természetfilmet bekapcsolni, és rögtön láthatjuk, hogy először az elejtett állat belsőségeit, majd húsát fogyasztja el az éhes húsevő. A csontokat a végére hagyja, ha egyáltalán megeszi azokat! Inkább csak rágódik, játszik vele, ha a táplálék elegendő a csontok nélkül is.

Van-e haszna a csontetetésnek?
Tápérték szempontjából nem sok. A benne található ásványi anyagokat, calciumot egy jó minőségű tápból bőven megkapja az eb, a fehérjetartalmáról nem is beszélve.
Fogkőképződés megakadályozására a rágás kitűnő, azonban a kemény csontoktól maga a fogállomány is jelentősen kophat, ha túl sokszor kap a kutya, így ebből a szempontból sem érdemes kockáztatni.
„Szeret rágcsálni, legalább elfoglalja magát, és nem a kerti bútort aprítja.”
Igen, a kutyusok szeretnek rágcsálni unaloműzőként, azonban egészségük megóvása érdekében inkább présel „műcsontokat” érdemes adni nekik. Ezeket is ugyanolyan kedvvel rágcsálják, és jó ideig el tudják foglalni magukat vele.
Jöjjenek tényszerűen a csontetetéssel járó kockázatok:
Az élesre, szilánkosra törő csöves csontok (pl: csirke, szárnyas combcsont…) felsérthetik, megsebezhetik vagy akár ki is szúrhatják a kutyák, akár cicák szájüregét, nyelőcsövét, gyomrát, beleit.
Nagyon sokszor elakad valahol a kutya fogai közt, beékelődik a szájpadlásába, ami rendkívül fájdalmas, és a Gazdi nem is biztos, hogy rögtön rájön, hogy miért nem akar enni kedvence.
Komoly szorulást okozhat, elakad az emésztés során az állat beleiben, kemény székletet okoz, begyulladhatnak tőle a kutya belei, és gyakran ilyenkor állatorvosi beavatkozás, akár műtét szükséges a probléma megszüntetésére, de sajnos még így is jó néhány kutya hal bele a túlzott csontetetésbe.
Több, mint 10 gramm csont/kutya testömegkilogramm (pl: egy 30 kg-os kutya esetében ez 300 gramm csontot jelent) már komoly gyomorproblémákat okozhat.
Akkor NE adjak a kutyámnak csontot?
Lehetőleg ne! Kitűnően helyettesíthető jutalomfalatokkal, vagy a fent említett préselt műcsontokkal, melyek még a fogkőképződés megakadályozása szempontjából is előnyösebbek.
Ha mégis nagyon szeretnénk neki adni, akkor kizárólag megfőzve (a nyers csontok rendkívül sok fertőzés forrásai lehetnek) és olyat, ami nem törik szilánkosra, mint a nagy, sertés- vagy marhacombcsont és –lábszárcsont. Ezeket nyugodtan rágcsálhatja.

www.jozsapet.hu

Minősítésed: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Ments meg egy dokit!

Ne használj orvosi maszkot! Hagyd meg azoknak, akik az első vonalban küzdenek a járvány idején! Készíts, vásárolj mosható textil maszkot! Így nem a világszerte szűkös készletű orvosi maszkokat használod, és jut azoknak, akiknek legjobban szükségük van rá.

Ments meg egy dokit! Eljött a Te időd, amikor már nem hanyatt fekve otthon mented meg a világot, hanem teszel is valamit.

Ments meg egy dokit! Ezzel lehet,hogy szeretteid közül is megmentesz valakit. Ne késlekedj, cselekedj!

Ments meg egy dokit! Nézd meg a kihívást, és add tovább! Légy gyorsabb, mint a vírus! Most használd a szociális hálókat, mert életeket menthetsz.

És ments meg egy dokit!

Google+

Link Portas Linkkatalógus