fruktóz
Információk a gyümölcscukor hatásairól.
A gyümölcscukor, vagy más néven a fruktóz egy természetben is előforduló cukor. Megtalálható a zöldségekben és a gyümölcsökben egyaránt, továbbá a méz is tartalmazza. A fruktóz fogyasztásával betegségek kialakulása, puffadás, emésztési panaszok és a hasmenés is hatékonyan előzhető meg. Alacsony kalória tartalmának köszönhetően kiváló energiaforrás és nem hizlal.
Puffadás, hasfájás: fruktóz?
Ha gyümölcsök fogyasztása után rendszeresen kellemetlen tüneteket tapasztalunk, érdemes utánajárni, mi okozza a panaszokat. A fruktóz felszívódási zavarának általános tünete lehet az étkezések utáni korai teltségérzés, fokozott bélmozgás, bélgázosság, fáradtság, fejfájás, feszültség, frontérzékenység, a koncentrálási képesség csökkenése és izomgörcsök is.
Májkárosodást okozhat a gyümölcscukor-diéta
A magas gyümölcscukor-tartalmú étrend állatkísérletekben gyors májkárosodást váltott ki anélkül, hogy túlsúlyt okozott volna – olvasható az American Journal of Clinical Nutrition aktuális számában. Az étrendi gyümölcscukor (fruktóz) elhízásban és zsíros májdegenerációban betöltött szerepét ellentmondások övezik.