vércukor
Tompítja az agyat a magasabb vércukorszint
Rossz hír az édesszájúak számára: a túl sok cukor árt a memóriának. A vércukorszint alacsonyan tartása ugyanis jót tesz az agynak, míg a túl sok édesség fogyasztása, illetve a más okból felszökött érték memóriaproblémákat okozhat – derül ki egy friss kutatásból, amely szerint a vércukorszint beállítása segíthet megelőzni a korral járó szellemi hanyatlást.
A demencia kapcsolatban áll a vércukor magas szintjével
A magas vércukorszint fokozza a szellemi hanyatlás kialakulásának kockázatát – még akkor is, ha nem áll fenn valódi cukorbetegség. A Washingtoni Egyetem munkatársai mintegy 2000, 65 éves kor feletti egyén elemzése alapján jutottak arra a következtetésre, hogy az ötéves periódusban mért, átlagosan túl magasnak bizonyuló vércukorszint a szellemi hanyatlás fokozott kockázatával társul.
Glikémiás Index
A glikémiás index (röviden: GI) egy számadat, mely a különböző ételek vércukorszint megemelő hatását fejezi ki. Jelentősége fogyókúrázók és 2-es típusú cukorbetegek esetén a legnagyobb, ugyanis számukra ajánlott az alacsonyabb glikémiás indexű ételek fogyasztása. Itt megtalálod az ételek glikémiás indexét táblázatba foglalva.