Tompítja az agyat a magasabb vércukorszint
Rossz hír az édesszájúak számára: a túl sok cukor árt a memóriának. A vércukorszint alacsonyan tartása ugyanis jót tesz az agynak, míg a túl sok édesség fogyasztása, illetve a más okból felszökött érték memóriaproblémákat okozhat – derül ki egy friss kutatásból, amely szerint a vércukorszint beállítása segíthet megelőzni a korral járó szellemi hanyatlást.
A Neurology című szakfolyóiratban közzétett eredmények szerint ugyanis azok, akiknek magas a vércukorszintjük, nagyobb eséllyel szenvednek memóriazavartól. A kísérletben 141 fő vett részt, 63 éves átlagéletkorral. Egyiküknél sem diagnosztizáltak diabéteszt, vagy azt megelőző állapotot. Közülük az alacsonyabb vércukorszintűek magasabb pontszámot értek el a memóriateszteken. A magasabb vércukorszintűek azonban nehézségekkel küszködtek, amikor 30 perc távlatából vissza kellett emlékezniük 15 szóra...