Az olívaolaj és a saláta kombinációja aranyat ér
Az olívaolaj és a zöldségek kombinációjának köszönhetőek a mediterrán diéta egészségügyi előnyei – állítják a szakértők –, mivel az olívaolaj telítetlen zsírsavai kiegészítik a zöldségek nitrogéntartalmának előnyeit – olvasható a PNAS című szakfolyóiratban. A mediterrán országokban megszokott étrendnek régóta pozitív egészségügyi hatásokat tulajdonítanak.
Ez általában rengeteg zöldségből, friss gyümölcsből, teljes kiőrlésű gabonafélékből, olívaolajból, magvakból, baromfiból és halból áll – vörös hús, vaj és állati zsírok azonban csak ritkán akadnak benne.
Habár az említett összetevők külön-külön is nyilvánvalóan egészségesek, a kutatókat megdöbbentette, hogy egészen pontosan mi teszi annyira kedvezővé a mediterrán étrendet. Philip Eaton professzor, a King's College London munkatársa a Kaliforniai Egyetemen dolgozó kollégáival együtt arra a következtetésre jutott, hogy a nitrogén zsírsavak kölcsönhatása jelenti a kulcsot...