Juharszirup: édesebb a cukornál
A juharszirup egyike a legrégebbi természetes édesítőknek. Ma is, mint évszázadokkal ezelőtt, tavasszal nyerik a kanadai juharfák megcsapolásával. A titkot az első fehér telepesek lesték el az indián őslakosoktól. Ma ez az édes folyadék kanadai exportsláger. A számos juharszirupos recept közül a klasszikus amerikai változata, a palacsinta juharsziruppal még mindig a legnépszerűbb.
A legenda szerint valaha egy indián megfigyelt egy mókust, amely felmászott egy juharfára, a kérgébe lyukat rágott, és a kicsorgó lét elkezdte inni. Amint látta, hogy a mókusnak ízlik a folyadék, az indián levágott egy ágat, és megkóstolta a levet. Az édes íztől fellelkesülve elmesélte törzse tagjainak tapasztalatát. Nem sokkal ezután az indiánok megtanulták, hogyan csapolják meg a fát, és gyűjtsék össze annak édes levét. Ez a technika máig alig változott valamit...