Zöldség- és gyümölcsfogyasztással az agyvérzés ellen
A legfrissebb kutatási eredmények szerint már napi két és fél adag zöldség és gyümölcs elfogyasztása is jelentős mértékben csökkenti az agyérgörcs kialakulásának kockázatát. A kutatás szerint a stroke kockázata 32 százalékkal csökken minden napi 200 gramm elfogyasztott gyümölcs után, és 11 százalékkal minden napi 200 gramm zöldség elfogyasztása után.
Erre az eredményre 20 olyan korábbi kutatás elemzéséből jutottak a szakértők, amelyek mind a zöldség-gyümölcs fogyasztás és a stroke kockázata közötti összefüggést vizsgálták az elmúlt 19 évben.
„Az étrend és az életmód javítása létfontosságú tényező a kardiológiai kockázat és a stroke kockázatának csökkentése szempontjából az általános népesség körében” – magyarázta a tanulmány vezető szerzője, Yan Qu, a Qingdao városi kórház intenzív osztályának igazgatója...