A vámügyintézés menete

A vámügyintézés meglehetősen bonyolult folyamat és több lépésből áll. Amennyiben a csomag értéke nem ér el egy bizonyos értékhatárt, nem kell rá vámot fizetnünk, ám ebben az esetben is megeshet, hogy megfogják. Ezt a nyomkövetés során észre fogjuk venni, de ne essünk pánikba, valószínűleg továbbra sem kell pénzt adnunk érte, csupán a csomag tartalmát szeretnék leellenőrizni. Miután megállapításra került, hogy nem vámköteles, töltsük ki a szükséges nyilatkozatokat és az egyéb dokumentumokat, majd küldjük el nekik. Amikor kézhez kapják a küldeményt, tovább fogják engedni a csomagunkat.

Mi történik, ha mégis vámköteles a csomag?

A csomagokat beérkezésük után jellemzően átvilágítják. Ha kiderül, hogy mégis vámköteles, akkor kezdetét veszi a vámügyintézés. Ez a NAV feladata, de a kézbesítő cég is besegít, például a Magyar Posta, esetleg a DHL, stb. A NAV-al nekünk nincs teendőnk, a szükséges dokumentumokat a kézbesítőhöz kell eljuttatnunk.

Tehát a vámkezelés az alábbi pontokból áll…

Többnyire értesítést küldenek a számunkra, ha a csomagunk vámkezelés alatt áll, de, amint már említettük, ezt mi is nyomon követhetjük. Ezután nyilatkozatot kell tennünk arról, hogy mi van a csomagban és arról is, hogy mekkora értékkel bír. Végül kezdetét veszi a vámügyintézés.

A vámtörvények kimondják, hogy azok az áruk, amelyeket a vámraktárakban helyeznek el, vámmentesek, hiszen ezek csupán ideiglenesen vannak belföldön. Az effajta árukról behozatali vagy kiviteli előjegyzést állítanak ki.

Minősítésed: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Ments meg egy dokit!

Ne használj orvosi maszkot! Hagyd meg azoknak, akik az első vonalban küzdenek a járvány idején! Készíts, vásárolj mosható textil maszkot! Így nem a világszerte szűkös készletű orvosi maszkokat használod, és jut azoknak, akiknek legjobban szükségük van rá.

Ments meg egy dokit! Eljött a Te időd, amikor már nem hanyatt fekve otthon mented meg a világot, hanem teszel is valamit.

Ments meg egy dokit! Ezzel lehet,hogy szeretteid közül is megmentesz valakit. Ne késlekedj, cselekedj!

Ments meg egy dokit! Nézd meg a kihívást, és add tovább! Légy gyorsabb, mint a vírus! Most használd a szociális hálókat, mert életeket menthetsz.

És ments meg egy dokit!

Google+

Link Portas Linkkatalógus