omega3
Egyél halat és tovább élsz!
A Pittsburgh Egyetem kutatói kimutatták, hogy a halakban található omega-3 zsírsavak képesek csökkenteni az artériák megkeményedését. Azt is megállapították, hogy a középkorú japán férfiaknál jóval ritkább a szívkoszorúér elmeszesedése, mint a hasonló korú amerikai férfiaknál, aminek szerintük az lehet az oka, hogy előbbiek jóval több halat fogyasztanak.
Az omega-3 zsírsavak segítik az agyat
Az omega-3 zsírsavakban gazdag étrend kedvező egészségügyi hatásairól már eddig is sokat tudtunk. Úgy tűnik, újabb fontos szerepre derült fény: a Journal of Neuroscience oldalain bemutatott kísérletsorozat szerint az omega-3 zsírsavban gazdag étrenden tartott majmok esetén nagyobb volt az agyi hálózat kapacitása, vagyis több volt az idegsejtek közötti kapcsolat.
Csökkenti a terhesség alatti szorongást a heti egy adag hal
Egy friss kutatás szerint azok a nők, akik soha nem vagy csak ritkán esznek olajos halat, például tonhalat vagy lazacot, 53 százalékkal nagyobb eséllyel küszködnek erős szorongással várandósságuk utolsó harmadában, mint a legalább heti egyszer ilyet fogyasztó társaik.
Az omega-3 és omega-6 esszenciális zsírsav jelentősége, forrásai és fogyasztása
Nagy figyelem övezi az omega-3 és omega-6 esszenciális zsírsavakat. A zsírok nem minden esetben károsak, vannak jó zsírsavak is közöttük, így például a többszörösen telítetlen omega-3 esszenciális zsírsav.