Paleolit táplálkozás és diéta
A paleolit diéta lényege, hogy bizonyos típusú ételeket száműzünk az étrendünkből. Állattenyésztés és mezőgazdaság híján az emberek annó csak sült húsokat, halakat, kagylókat, tojásokat, dióféléket, zöldségeket, gyökereket, gyümölcsöket, bogyókat és gombákat fogyasztottak. Később azonban megjelentek a neolit ételek is a mezőgazdaság kialakulásával: a különböző tejtermékek, a babok és a hüvelyesek, a burgonya, a cukor és más “hamis” élelmiszerek.
A diéta lényegéhez tartozik, hogy csak állati zsírokat fogyasztunk, növényi olajat (olivaolaj, avokádóolaj, kókuszolaj, mandulaolaj, mogyoróolaj, stb...) és a nehezen (vagy csak drágán) beszerezhető vadhúsok helyett fűvel táplált állatok húsát esszük. Ennek lényege a megfelelő arányú omega3 és omega6 zsírsavakban rejlik.
A paleolit táplálkozás lényege tehát annyi, hogy a bevitt élelmiszerek legyenek mentesek a modern anyagoktól és a mikrotápanyagoktól.