rák
Életbe vágó válaszok – interjúk a rákról
Könyv, amely nem óvatoskodik a témával kapcsolatban. Miért ne lehetne, hogy a kórházi kezeléseket, a nyugati orvoslás orvosságalapú terápiáit a jól megválasztott szelíd gyógymódok kiegészítsék és támogassák? Miért ne lehetne, hogy a két szempontrendszer félúton találkozzon, ott, ahol a beteg félelmei és kétségei közepette magára hagyva ácsorog?
Rákot okozhat a fény hiánya
Lehet, hogy a többműszakos munka hozzájárul a rák kialakulásához? A Kölni Egyetem kutatói több mint 30 nemzetközi tanulmányt értékeltek ki, amelyek az éjszakai műszak, illetve a légiutas-kísérés és a rák közötti lehetséges összefüggéseket vizsgálták. Az eredmények megdöbbentők.
Nagyobb eséllyel élik túl a rákot a házas emberek
Egy friss tanulmány szerint a házas rákbetegek körülbelül 20%-kal kisebb eséllyel halnak meg három éven belül, mint az egyedülálló rákbetegek. Ráadásul a házasokban 17%-kal kisebb valószínűséggel alakul ki áttét is, ami arra utal, hogy esetükben a rákot korábban diagnosztizálják, és nagyobb eséllyel részesülnek időben a megfelelő kezelésekben.
Nyálteszttel diagnosztizálható lehet a rák, a szívbetegség és a diabétesz
Nyáltesztek forradalmasíthatják a súlyos betegségek megállapításának folyamatát, ami sokkal korábbi diagnózishoz és kezeléshez vezethet. A vizsgálati módszer a gyulladásra utaló indikátorokat méri, s akár orvoslátogatás nélkül, otthon is elvégezhető a minta laboratóriumba küldésével.
Vizelet szagvizsgálat a hólyagrák szűrésére
Brit kutatók olyan eszközt fejlesztettek ki, amely képes „kiszagolni” a hólyagdaganatot a vizeletmintákból. Érzékelője azokat a gáznemű vegyületeket mutatja ki, amelyek akkor szabadulnak fel, amikor daganatos sejtek vannak jelen. A fejlesztők a PLoS One szakfolyóiratnak azt nyilatkozták, hogy az eszköz több mint 90 százalékos pontossággal mutat pontos eredményt.
Csökkentik a bélrák túlélésének esélyét a vörös és feldolgozott húsok
Azoknál a bélrákos betegeknél, akik nagy mennyiségű vörös és feldolgozott húst fogyasztanak, megnő a halálozás kockázata – derül ki egy friss tanulmányból. A Journal of Clinical Oncology című szakfolyóirat internetes kiadásában megjelent eredmények nem azt bizonyítják, hogy a steak és a hot-dog önmagában rontja a túlélési esélyeket.