Szavazz gyorsan!

A Hírszőnyeg alapelvei:
  • Gyorsaság
  • Értékelés

24 órán belüli Google indexálás!

Azonnal megjelenítjük a híreket! 24 órán belül indexálja a beküldött tartalmat a Google! Küldd be a cikkeidet és tapasztald a gyorsaságot. Értékeld a híredet és a többi cikket. A megszerzett minősítés alapján kerülnek pozicionálásra a tartalmak.

Penészmentesítés házilag festékkel

Hogyan álljunk neki a festésnek, hogy egy végleges megoldást kapjunk? Kezdjük a penészmentesítéssel!

A jó és eredményes munka mindig az előkészítéssel kezdődik. Falfestés esetén győződjünk meg róla, hogy milyen penésszel állunk szemben. Ha az előző festék jól tapad a falhoz, akkor csak egy felületi penészről beszélhetünk, ami nem jár túl sok munkával. Általában ha nem régi a fal festése, akkor túl sok előkészületi lépést nem kell tennünk, hiszen szerencsésebb esetben az jó állapotban van. Ez esetben a penészlemosást követően egyből kezdhetjük a penészgátló festést.

 

Hogy kezdjünk neki? Penészmentesítés lépésről lépésre.

Át kell gondolni, mi is a célunk tulajdonképpen: a probléma gyökeres megszüntetése, azaz a spórák által kedvelt táptalaj felszámolása. Az előttünk álló feladat elvégzéséhez célszerű orrot és szájat eltakaró porvédő maszk viselése, így elkerülhetjük, hogy a penészt belélegezzük. A fal előkészítéséhez a szennyeződéseket, sósszerű kivirágzásokat, durva, kiálló szemcséket és érdességeket távolítsuk el. Ehhez előtte mindenképpen nedvesítsük be a falat, ugyanis a száraz fal megkaparásakor spórák milliói szétszóródnak, és újabb penésztelepeket hozhatnak létre, miáltal a problémánk nem szűnik meg, és csak újabb fertőzés keletkezik. Ha csak tehetjük, célszerű fungicid (gombaölő) alapozást végezni a felületen. Ha a csiszolással és kaparással megvagyunk, áttérhetünk a következő lépésre, a fal egyenetlenségeinek javítására gletteléssel, tömítéssel, tapaszolással.

Ha a penészes fal felületének kémiai kezelését, átalakítását szükségesnek találjuk, akkor mindenképpen végezzük el. Sok gondtól megkímélhetjük magunkat a jövőben, ha megakadályozzuk, hogy a felület vizet szívjon magába, ezért érdemes elgondolkodni az impregnálás, vakolaterősítés, mélyalapozás lehetőségén is. Amennyiben nem értünk ehhez, bátran forduljunk segítségkéréssel a forgalmazóhoz, annak vevőszolgálatához, vagy kérjen tanácsot és véleményt egy festőmestertől, festékszaküzlet eladójától.

 

Hogyan készüljünk elő technikailag a penészmentesítésre?

A számunkra fontos tárgyakat elővigyázatosságból mindenképpen takarjuk le, hogy a penészmentesítés során használt anyagok és a festés véletlenül se tehessenek kárt bennük. Használjunk ragasztószalagot, amivel a kisebb felületeket és az éleket kiválóan megvédhetjük, valamint olyan fóliát az aljzaton, amin lábbal, de még létrával is közlekedhetünk. A hullámpapír leterítése is megfelelő megoldás lehet.

Az előző festéket távolítsuk el acélkaparóval, drótkefével, majd smirglipapírral csiszoljuk simára a fal egyenetlenségeit. Ha elöregedett falfelülettel van dolgunk, ami már salétromossá vált, és érintésre apró darabjaira esik szét, akkor nincs más választásunk, a tégláig le kell vernünk a morzsalékos vakolatot, és újravakolni ezt a részt.

 

Ne hagyjunk figyelmen kívül semmit penészmentesítéskor

A nagyobb nedvesség elszívó hatásuk miatt a porózus (lyukacsos szerkezetű) falak újra táptalajai lehetnek a penésztelepeknek. Hogy ezt elkerüljük, használjunk mély alapozókat, telítő anyagokat. Ezek általában nagyon praktikusak, hiszen színtelenek, gyorsan száradnak és engedik természetesen lélegezni a felületet. Ha a felhasználandó anyag specifikációjában szerepel, akkor még a vakolatot erősítését is elősegítheti. Amikor a megfelelő terméket keressük, legyünk szemfülesek, ugyanis vannak olyan készítmények, amik már tartalmaznak penészölő hatóanyagot, így ennél a lépésnél is bebiztosíthatjuk magunkat.

Ha lépésről lépésre követi a penészmentesítés fentebb leírt folyamatát, többé nem kell attól tartania, hogy otthonába visszalopózik a penész.

Még nincs szavazat

Ments meg egy dokit!

Ne használj orvosi maszkot! Hagyd meg azoknak, akik az első vonalban küzdenek a járvány idején! Készíts, vásárolj mosható textil maszkot! Így nem a világszerte szűkös készletű orvosi maszkokat használod, és jut azoknak, akiknek legjobban szükségük van rá.

Ments meg egy dokit! Eljött a Te időd, amikor már nem hanyatt fekve otthon mented meg a világot, hanem teszel is valamit.

Ments meg egy dokit! Ezzel lehet,hogy szeretteid közül is megmentesz valakit. Ne késlekedj, cselekedj!

Ments meg egy dokit! Nézd meg a kihívást, és add tovább! Légy gyorsabb, mint a vírus! Most használd a szociális hálókat, mert életeket menthetsz.

És ments meg egy dokit!

Google+

Link Portas Linkkatalógus